Su Bilimleri ve Mühendisliği

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


SU BİLİMLERİ VE MÜHENDİSLİĞİ

SAY



       Ülkemiz deniz ve içsularında yapılan bilimsel çalışmalar 1930’lu yıllara dayanmaktadır. Mustafa Kemal ATATÜRK’ün II/3/931 tarih ve 10746 sayılı yazısı ile “Denizlerimizde mevcut türlerin tespiti, bilimsel avlama yöntemlerinin geliştirilmesi ve araştırma gemisinin faaliyete geçirilmesi için ekipman alınması” talimatını vermiş; böylece denizlerimizde ilk bilimsel araştırmalar yapılmaya başlanmıştır.


       Geçen süre içerisinde bilimsel çalışmalar devam etmiş, 1951 yılında Ord. Prof. Dr. KOSSWIG’in girişimi ile İstanbul Üniversitesi Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü kurulmuştur. Enstitü kurulduğu günden kapatıldığı 1982 yılına kadar hem içsularda hem de denizlerde su bilimleri alanında çok önemli bilimsel araştırmalar gerçekleştirmiştir. 1982 yılında Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü’nün kapatılmasından sonra Enstitüye ait kütüphane, bazı laboratuvar ekipmanları, önemli sayıda biyolojik materyaller ve diğer su ürünleri koleksiyonu ile birlikte aynı yıl kurulan Su Bilimleri Fakültesi’ne (eski adı ile Su Ürünleri Yüksek Okulu) devredilmiştir. Kapatılan Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü’nün akademisyen ve teknik personelinin büyük bir kısmı Su Bilimleri Fakültesi kadrolarına katılmışlardır.


       Fakültemiz 1982 yılında 17760 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan kanun ile “Su Ürünleri Yüksek Okulu” olarak kurulmuş ve 1983 yılında eğitime başlamıştır. 11 Temmuz 1992 tarih 21281 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan kanun gereği Su Ürünleri Fakültesine dönüşmüştür. Daha sonra fakülte de verilen eğitim ve yapılan araştırmaları amacına uygun olarak yansıtması için Bakanlar Kurulu’nun 3 Temmuz 2017 tarih ve 30113 sayılı Resmi Gazete kararı ile fakültenin adı İstanbul Üniversitesi “Su Bilimleri Fakültesi”, programın adı da “Su Bilimleri ve Mühendisliği” olarak değiştirilmiştir.


       1982 yılında kurulan Su Bilimleri Fakültesi, Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü’nün 40 yıllık akademik birikimleri ve kazanımları ile kuruluşunu gerçekleştirmiştir. Fakültemiz kuruluş amacı gereği sucul fauna ve flora tür çeşitliliğinin tespiti, içme suyu barajlarında, göllerde, sulak alanlarda ve denizlerde biyolojik kalite elementleri dahil su kalite parametrelerinin izlenmesi, su kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve modellenmesi, biyoteknolojik uygulamalar kullanılarak su ürünlerinde işlenmiş “yeni ürünlerin” sektöre ve tüketiciye kazandırılması, çevre dostu yaklaşımlarla çeşitli balık ve omurgasız türlerinin yetiştirilerek tüketiciye ulaştırılması, su canlıları sağlığı, kalitesi, hijyeni ve tedavileri konularında donanımlı Su Bilimleri Mühendisleri yetiştirmektedir.


       Bu amaç doğrultusunda fakültemiz ilk mezunlarını 1988 yılında vermiştir. Günümüzde “Su Bilimleri ve Mühendisliği” Lisans programı olan fakültemizde 6 Yüksek Lisans ve 6 Doktora programı mevcuttur. Fakültemiz eğitim faaliyetleri İstanbul Üniversitesi Beyazıt yerleşkesinde devam etmektedir. Şu anda 350 Lisans öğrencisi, 64 Yüksek Lisans ve 47 Doktora öğrencisi bulunmaktadır. Lisansüstü öğrencilerimizin 13’ü yabancı uyruklu öğrencidir. Fakültemizde toplam 64 akademik personel görev yapmakta olup 15 profesör, 13 doçent, 13 yardımcı doçent, 18 araştırma görevlisi ile 4 uzman ve 1 yabancı uyruklu öğretim görevlisi mevcuttur. Fakültemizde 31, fakültemize bağlı Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uygulama Birimi’nde 28; Gökçeada Deniz Araştırmaları ve Uygulama Birimi’nde 8 ve R/V Yunus S Araştırma Gemisi’nde 8, olmak üzere toplam 74 idari personel çalışmaktadır.


       Modern ekipmanlar ile donatılmış olan laboratuvarlarımız, alanında dünyanın seçkin akademik birimleri ile rekabet edebilir durumdadır. Sahip olunan yetişmiş bilim insanı kaynağı ve laboratuvar altyapısı sayesinde fakültemiz araştırıcıları çeşitli kurumlar tarafından desteklenen çok sayıda ulusal ve uluslararası projede görev almaktadırlar. Yapılan araştırmalar yurt içi ve dışında çok sayıda ulusal ve uluslararası dergide yayınlanmaktır. Su Bilimleri Fakültemiz şimdiden dünyadaki saygın akademik kurumlar arasındaki yerini almanın övüncünü yaşamaktadır.




BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN        TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc